A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільшанська сільська рада
Вільшанська сільська рада Житомирського району Житомирської області

БУДИНОК КУЛЬТУРИ У ТРОЩІ – ОСЕРЕДОК ЖИТТЯ

Дата: 23.04.2021 23:49
Кількість переглядів: 1150

Якщо Ви бували на виступах місцевих аматорських колективів, захоплювалися виробами народних майстрів, відвідували масові заходи у селі, то, впевнені, погодитесь із думкою, що саме із сільського клубу бере початок джерело творчості, яке згодом впадає у повноводну ріку української культури.

Сільські будинки культури, при вмілому керівництві, справді є закладами, що сприяють відкриттю нових талантів, залученню молоді (та й не лише молоді) до активного дозвілля, сприяють оздоровленню морального духу села.

Ми усі вже неодноразово насолоджувались виступами вокальних колективів та солістів Трощанського сільського будинку культури на концертних заходах громади, дивувались чудовим виробам умілих рук трощанських майстрів.

Пандемія та карантин внесли свої корективи у наше життя, ми вже починаємо забувати про повні зали у будинках культури та закладах освіти, масштабні концерти, масові заходи.

Проте карантин не зупинив бурхливе життя будинку культури у Трощі, а лише трохи змінив його напрямки.

Чотири тендітні, завжди привітні та усміхнені пані щодня переконують односельчан, що будинок культури (громадський центр) – був, є і буде осередком життя Трощі, це:

  • Любов Олійник – директор сільського будинку культури;
  • Олена Островська – художній керівник;
  • Людмила Костюк – завідувач сільської бібліотеки;
  • Галина Колесник – технічний працівник.

Рік тому, коли Україна та світ зіткнулись із страшним невідомим вірусом, вони освоїли нові уміння та налагодили масове пошиття багаторазових захисних масок для населення. Ця підтримка була надзвичайно відчутною!

Не оминули увагою трощанських школярів, прикрашаючи щоденний одяг учнів декоративними елементами.

Різдвяні дідухи, обереги, красиві композиції, листівки, підставки для серветок, цукерниці, ляльки-мотанки, аплікації і багато іншого – які лише цікавинки не народились у творчих руках цих енергійних ентузіасток!

І зараз, доки Любов Петрівна «чаклує» над вигадливими композиціями до Великодня, Олена Алізарівна з Людмилою Федорівною та Галиною Андріївною невпинно трудяться над новими текстильними «шедеврами»: шиють різнобарвні екосумки з підручних матеріалів для місцевих жителів. Цей традиційний для кожної жінки аксесуар має не лише практичне значення, а й сприяє збереженню довкілля.  

Не припадає пилом і музейна кімната у Трощі: двері української світлиці гостинно відчинені для усіх бажаючих познайомитись із традиційним українським побутом, кухонним начинням, знаряддям господарства, погойдати колиску, помилуватись візерунками вишиванок та рушників, найдавніші з яких вишиті ще за часів Російської імперії.

Стіни будинку культури прикрашають історія села у світлинах, а також картини, подаровані місцевими митцями.

Великий внесок у розвиток культури села Троща належить Тетяні Мельник, яка підтримувала усі починання та ідеї, будучи сільським головою, і продовжує це робити на посаді старости Трощанського старостинського округу та члена виконавчого комітету сільської ради.

Маємо сподівання, що зовсім скоро ми здолаємо епідемію, і знову насолоджуватимемось запальними виступами місцевих аматорів, яскраві сценічні костюми яких вірно чекають їх під пильним та турботливим наглядом працівниць клубу.

Доки живе культура – живемо і ми!

Рівняймося на кращих!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь