Вільшанська сільська рада
Вільшанська сільська рада Житомирського району Житомирської області

Рятувальники звертаються до аграріїв, аби забезпечити пожежну безпеку на полях!

Дата: 02.08.2021 14:08
Кількість переглядів: 1192

Фото без описуПора жнив – це небезпечний період, під час якого суха спекотна погода, працююча хлібозбиральна техніка, людська недбалість та інколи безвідповідальність створюють загрозу виникнення пожеж.

Це підтверджує статистика – під час жнивної кампанії 2020 року у державі виникло більше 40 пожеж на хлібних масивах, прямі матеріальні збитки від яких склали понад 4,2 млн. грн.

На Житомирщині  торік підрозділами ДСНС ліквідовано 5 пожеж, внаслідок яких знищено 283 тони грубих кормів (сіно, солома) та 4 тони зернових.

Не обійшлося без втрат і в найгарячішу пору цього року. Зокрема, горіло поле з пшеницею на площі 24 га у с. Броники Новоград-Волинського району.

Також підрозділи ДСНС залучалися до гасіння стерні на площі 2 га у селян в с. Малосілка Бердичівського району, вдалося запобігти поширенню пожежі на зернові культури (за попередньою інформацією, пожежа сталася через необережне поводження з вогнем при спалюванні рослинних залишків).

- У спекотний час жнив до пожежі може призвести найменша необережність із вогнем у хлібних масивах: кинутий недопалок, іскри від працюючої зернозбиральної техніки, намотування соломи на деталі, потрапляння її на нагріті частини техніки та спалювання сухої рослинності, стерні й рослинних залишків поруч із зерновими посівами, – розповів заступник начальника Головного Управління із запобігання надзвичайним ситуаціям Олександр Кравець.

Потрібен суворий контроль за дотриманням  протипожежних вимог у місцях збирання, зберігання та переробки продукції нового врожаю.

Важливо забезпечити необхідними первинними засобами пожежогасіння усю техніку, яка залучається до жнив та провести додаткові протипожежні інструктажі з навчанням персоналу діям у випадку виникнення пожеж. На період жнив у полях повинна чергувати техніка, пристосована для цілей пожежогасіння (трактора з плугом, ємності з водою тощо), що дозволить оперативно розпочати гасіння до прибуття підрозділів ДСНС і запобігти швидкому поширенню вогню. Також необхідно щоденно проводити очистку двигунів і агрегатів комбайнів від пилу і бруду та перевіряти справність усієї техніки, яка виходить у поле.

Кожен працівник агропідприємства повинен знати порядок дій на випадок виникнення пожежі і вміти користуватися вогнегасниками.

 

Керівникам об’єктів до прибуття підрозділів ДСНС слід забезпечити:

  •  прибуття відповідальних осіб, локалізацію місця пожежі;
  •  евакуацію  із зони вогню людей та техніки;
  • організацію гасіння пристосованою технікою, первинними  засобами пожежогасіння;
  • забезпечити надходження додаткових засобів пожежогасіння, організувати підвіз води до місця пожежі;
  • чергування в місцях гасіння пожежі.

          Ми звертаємося до керівників сільгосппідприємств та населення з проханням не використовувати відкритий вогонь та не розводити багаття у пожежонебезпечний період, не курити в місцях збирання врожаю, заборонити спалювання стерні і поживних залишків.  

Не допустити пожеж у період жнив і зберегти вирощений врожай – це наш спільний обов’язок!

ГУ ДСНС України у Житомирській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь