Вільшанська сільська рада
Вільшанська сільська рада Житомирського району Житомирської області

7 МІФІВ ПРО ІНСУЛЬТ

Дата: 04.11.2022 14:27
Кількість переглядів: 333

Фото без описуІнсульт, як важка і небезпечна хвороба, породжує в уяві багатьох людей певні стереотипи  – про те, як лікувати цю недугу. Втім, дуже часто подібні думки є міфами – які не мають нічого спільного з реальністю. Міністерство охорони здоров’я України розвінчує найпоширеніші міфи про інсульт.

 

Міф 1: Інсульт виникає внаслідок стресів, і ми нічого не можемо зробити, щоб його уникнути

 

Правда: Фактори ризику інсультів  включають в себе похилий вік, поганий спосіб життя і медичні проблеми. Чинники способу життя, що підвищують ризик інсульту -- куріння, зловживання алкоголем, недостатня фізична активність (менше 150 хв на тиждень) і ожиріння. До числа медичних проблем відносяться підвищений кров'яний тиск (більше ніж 140/90 мм рт.ст.), цукровий діабет, миготлива аритмія (підвищує ризик інсульту в 5 разів!) і високий холестерин. Знаючи  фактори ризику інсульту, можна  розрахувати його імовірність впродовж найближчих 5- 10 років. Відтак можна дати пацієнту поради, як зменшити ризик на 50-80%.

 

Міф 2: Якщо є підозра на інсульт -- слід почекати, доки все мине, а потім звернутись до сімейного лікаря.

 

Правда: Інсульт -- це невідкладний стан. Якщо у людини раптово змінилось мовлення, перекосило обличчя або почали погано слухатись рука чи нога на одній половині тіла -- слід негайно зателефонувати 103 і наполягати на доправленні у ту лікарню, де є КТ або МРТ.  

 

Міф 3: Діагноз інсульту досвідчений лікар може встановити на підставі огляду --  а крововилив у мозок можна виключити, зробивши хворому пункцію.

 

Правда: Щоби бути впевненим, що у пацієнта інсульт і виключити інші захворювання мозку (наприклад, пухлину або наслідки травми) -- у кожному випадку необхідно зробити КТ або МРТ голови. Навіть дуже досвідчений лікар без томографії не зможе розрізнити тип інсульту (ішемія чи крововилив).

 

Міф 4: Усім пацієнтам з крововиливом у мозок необхідна операція (видалення гематоми).

 

Правда: У більшості випадків крововиливу в мозок немає користі від операції та видалення крові. Найкращі результати дає лікування у добре оснащеному відділенні реанімації. Невелику частку пацієнтів, яким все ж необхідна операція -- можна визначити на підставі томографії (КТ або МРТ).

 

Міф 5: При інсульті потрібен спокій, хворого не можна нікуди перевозити.  

Правда: Насправді усі хворі з інсультом якомога швидше мають бути доправлені до лікарні, де можуть отримати необхідну допомогу. Ситуації, коли перевезення в умовах «швидкої допомоги» може погіршити стан здоров'я пацієнта -- трапляються вкрай рідко.  

 

Міф 6: Щоби запобігти інсульту або  пролікуватися  після хвороби -- , варто 1-2 рази на рік лягати у лікарню «прокапатись» або почистити судини.

Правда: «Прокапування» немає жодних науково доведених переваг у профілактиці інсульту -- і не рекомендоване для використання у розвинених країнах.  

 

Міф 7: Після інсульту не можна пити каву.

 

Правда: Помірне вживання меленої кави призводить до зменшення ризику інсульту, інфаркту і смерті внаслідок судинного захворювання. Ризик інсульту також зменшують зелений і чорний чай, чорний шоколад (вміст какао не менше 70%, 15-20 г на день) та горіхи (20-30 г на день), а також середземноморська дієта.

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь