Вільшанська сільська рада
Вільшанська сільська рада Житомирського району Житомирської області

ХАРЧУЙТЕСЯ РАЦІОНАЛЬНО – ДЛЯ ЗДОРОВ’Я

Дата: 29.05.2023 11:53
Кількість переглядів: 177

Фото без опису29 травня відзначається Всесвітній день здорового травлення або День раціонального харчування. Його започаткували у 1958 році на Першому Всесвітньому конгресі гастроентерологів, який відбувся у Вашингтоні (США). На порозі літо – період, коли зростають ризики появи кишкових інфекцій та інших хвороб системи травлення.

Нагадуємо про основні принципи здорового харчування у літній період.

 Цифри і факти

 Хвороби органів травлення є шостою найпоширенішою причиною смерті у світі та щороку забирають 2,5 мільйона життів.

● В Україні ці недуги є третьою із п’яти основних причин смерті -- згідно з Висновками з дослідження Глобального тягаря захворювань.

 Смертність від хвороб органів травлення в населення України була зафіксована, як одна з найвищих у світі.

 У національному масштабі в 1990 році було зафіксовано 16 845 смертей, що склало 2,7 % від загальної кількості смертей. У 2019 році цей показник збільшився майже вдвічі — 30 239 випадків ( 4,3 % усіх смертей).

 Серед факторів ризику, які впливають на розвиток хвороб травлення – вживання алкоголю на наркотиків, куріння, високий індекс маси тіла.

 Як харчуватися влітку: 7 простих порад

1. Впорядкуйте режим харчування.

У літній період нашому організму доводиться нелегко. Тож фахівці радять змінити звичний режим харчування, змістивши звичний час прийому їжі на кілька годин: сніданок – 6-7 ранку, обід – 11-11:30, вечеря – 18:00. При цьому слід передбачити щонайменше два перекуси поміж основними прийомами їжі.

     2. Скоротіть калорійність раціону.

У спекотну погоду наша рухома активність спадає – відтак витрати енергії скорочуються. Тому в літній період варто зменшити калорійність раціону – й скоротити вживання жирної їжі. Найкраще – замінити шкідливі жири на корисні. Оптимальна пропорція добового споживання харчів у літній період: 28% жирів (з них 2/3 – рослинні жири), 55% білків (рослинні та тваринні у рівній пропорції), 17% вуглеводів.

3. Вводьте до раціону побільше овочів.

Овочі – це найкраща складова літнього меню. Вони здатні повністю задовольнити потребу організму у вітамінах, мінералах та корисних речовинах. Найбільш кориснішими влітку є кабачки, огірки, помідори, капуста й перець.

4. Вживайте побільше вітамінів.

Найкраще джерело вітамінів – це ягоди і фрукти (яких влітку дуже багато). А найкращий час прийому -- ранок. Завдяки легкості засвоювання та великому вмісту вітамінів виноград, апельсини, полуниця, малина, ожина, абрикоси, сливи, персики, дині та інші фрукти є незамінними складовими літнього меню.

5. Пийте побільше води.

У літній період ми посилено втрачаємо рідину з організму. Аби її поповнити, варто ретельно дотримуватися питного режиму. Дієтологи радять вживати не менше 7-8 склянок води на день. А влітку це число варто збільшити ще на 2-3 склянки..

 6. Обмежте вживання солі.

В спекотну пору не варто надто перевантажувати свій організм інтенсифікацією водно-соляного обміну. Адже, чим менше солі ми їмо – тим менше нам хочеться пити.

7. Відмовтеся від копчених продуктів.

Влітку варто до мінімуму звести споживання копченого і в’яленого м’яса. Адже ці продукти містять дуже багато солі. Вона захищає їх від псування – але одночасно витягує з м’яса рідину. Варто замінити копченості відвареною, запеченою телятиною, курятиною чи індичкою.

Доброго дня!

  Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь