Вільшанська сільська рада
Вільшанська сільська рада Житомирського району Житомирської області

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА НАГАДУЄ АГРАРІЯМ ПРО ТЕ, ЯК ПОВИННА ПРОВОДИТИСЯ АВІАОБРОБКА ПОЛІВ

Дата: 22.06.2023 15:09
Кількість переглядів: 161

Фото без описуНаразі в Україні триває період інтенсивного застосування хімічних засобів захисту сільськогосподарських рослин від шкідників, хвороб і бур’янів, в тому числі й за допомогою авіаційного методу внесення препаратів.

У зв'язку з цим,  Держпродспоживслужба нагадує про необхідність дотримання регламентів під час виконання авіаційно-хімічних робіт та недопущення до проведення таких робіт не сертифікованих суб’єктів авіаційної діяльності з метою уникнення негативних наслідків для здоров’я людей і довкілля.

Так, авіакомпанія для виконання авіаційно-хімічних робіт, відповідно до  Правил сертифікації експлуатантів,  повинна мати чинний сертифікат, з яким можна ознайомитися на сайті Державіаслужби. Крім того, необхідне  неухильне дотримання вимог, викладених у Правилах організації та виконання хімічних робіт у сільському та лісовому господарстві, Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві»; Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні та .Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів в народному господарстві України, у яких чітко зазначено, що авіаційне застосування пестицидів повинно здійснюватися тільки після фітосанітарного та екологічного обґрунтування необхідності його проведення та узгодження, не менше, ніж за одну добу до початку робіт, з територіальними установами  Мінекобезпеки та  Держпродспоживслужби.

Замовник авіаційно-хімічних робіт за три дні до початку авіаційних обробок зобов'язаний здійснити такі попереджувальні заходи:

а) оповістити населення даної місцевості (по радіо, телебаченню, в пресі) про місце, строки і часу проведення авіаційних обробок пестицидами і агрохімікатами; про заборону ближче 1 км від місця авіаобробок виконувати інші сільськогосподарські роботи, випасати худобу; про необхідність вивезення пасік до іншого місця медозбору, на відстань понад 5 км від місця проведення авіаційних обробок на період до 5 днів;

б) встановити спеціальні попереджувальні знаки безпеки, із зазначенням кінцевого терміну очікування, на відстані 300 м від оброблюваних площ, а також на дорогах, які проходять через ці поля і на дорогах, що ведуть до сільськогосподарського аеродрому (вертодрому).

Забороняється проведення авіаційних обробок пестицидами всіх груп токсичності з метою боротьби з шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур, лісових та інших угідь, які розташовані ближче  5 км від місця постійного перебування медоносних пасік  та  2 км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об'єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних і зоологічних заказників і т. п.) і 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються в їжу без термічної обробки (цибуля на перо, селера, кріп, огірки, томати, полуниця, малина, і ін.), садів, виноградників і місць проведення інших сільськогосподарських робіт.

Будьмо обачні – наше благополуччя в наших руках!

 

                                             Житомирське районне управління

                                             ГУ Держпродспоживслужби

                                               в  Житомирській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь