ПОДАГРА: ЯК ПОПЕРЕДИТИ ЗАХВОРЮВАННЯ
Подагра — хвороба, яка частіше за все характеризується постійними нападами гострого артриту: почервонінням, чутливістю, болем, набряком суглоба.
Класичним проявом вважається ураження великого пальця ноги. Плюсневі міжфалангові суглоби в основі великого пальця — найбільш поширене місце ураження (приблизно 50 % випадків).
Проте подагра може траплятися і у вигляді тофуса, каменів у нирках або уратної нефропатії. Вона виникає внаслідок підвищеного рівня сечової кислоти в крові. Сечова кислота кристалізується, а кристали накопичуються у суглобах, сухожиллях та навколишніх тканинах.
Для вчасного виявлення хвороби пацієнтові, який звернувся по медичну допомогу з гострим болем у суглобі, потрібен лише один аналіз для уточнення - необхідно визначити рівень сечової кислоти в крові.
Аналіз бажано робити через чотири тижні після першого нападу, адже в гострому періоді цей показник буде у нормі або навіть нижче, бо всі кристали у той момент знаходяться в порожнині суглоба.
Профілактика подагри
• Щоб після першого нападу захворювання не розвивалося далі, потрібно дотримуватися дієти. Із раціону харчування слід виключити білкову їжу – м'ясні продукти, деякі морепродукти (креветки, мідії), сою, сочевицю, горох, боби.
• Необхідно дотримуватися питного режиму – на день випивати до 1,5-2 л рідини, вона буде виводити з організму сечову кислоту. З напоїв можна вживати фруктові, овочеві соки, неміцний чай, молоко, лужну мінеральну воду ("Лужанська", "Боржомі", "Поляна Квасова" – до 1 літра на день). Склянку соку або неміцного чаю рекомендується випивати перед сном.
• Слід обмежити вживання кухонної солі (до 5-6 г на добу – разом з тією, що міститься в продуктах)
• Протипоказані алкогольні напої. Алкоголь перешкоджає виведенню сечової кислоти з організму, а пиво містить велику кількість білку, що також може спровокувати напад хвороби.
• Потрібно в достатній кількості їсти цитрусові фрукти (хоча б один апельсин на день).
• Варто уникати значних фізичних навантажень.
Будьте здорові!
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»