Вільшанська сільська рада
Вільшанська сільська рада Житомирського району Житомирської області

Профілактика вірусного гепатиту А

Дата: 27.02.2024 16:07
Кількість переглядів: 48

Організм людини щодня піддається атаці вірусів і бактерій. Бар’єром, що запобігає зараженню, є імунна система. Але, на жаль, їй не під силу впоратися з деякими видами мікроорганізмів. Одним з найбільш підступних і в той же час нешкідливих вважається вірус гепатиту А (ВГА). Це захворювання поширене в світі і небезпечно тим, що має безсимптомний період, під час якого відбувається зараження оточуючих.

Фото без описуПісля перенесення захворювання у дорослих і дітей виробляються антитіла проти вірусу гепатиту А, завдяки чому розвивається довічний імунітет. Захворювання зачіпає всі верстви населення: вагітних жінок, дітей, дорослих, працівників медицини. Лікувати ВГА слід під контролем лікаря.

Симптоми ВГА

Симптоми гепатиту А на етапі розмноження вірусу відсутні. Це інкубаційний період, він триває від 14 до 50 днів. Починається з моменту зараження до виникнення симптомів інфікування. Наступний період захворювання носить назву продромального, або дожелтушного. Його тривалість становить від трьох днів до двох тижнів. Саме в цей час відбувається прояв симптомів захворювання, проти якого бореться організм.

Відмітною симптомом вірусного гепатиту А у дитини є збільшення розмірів печінки в дожовтяному періоді. Про закінчення цього періоду свідчить зміна кольору сечі (сеча стає темно-коричневою через високий вміст уробіліну) і калу (набуває біле забарвлення – ахолічний).

Ознака початку жовтяничного періоду – иктеричность (пожовтіння) шкірних покрив і склер. В цьому періоді спостерігається зниження температури тіла, катаральні ознаки (першіння в горлі, риніт) зменшуються, припиняється нудота і блювота. Але деякий час зберігаються слабкість тіла і зниження апетиту. Розвиток періоду желтушности займає від трьох до п’яти днів, наступні п’ять-десять днів стан організму стабільне (без змін), і тільки потім починається зворотний розвиток симптомів.

Закінчення захворювання – період реконвалесценції. Характеризується відсутністю будь-яких симптомів. Всі прояви зникають, організм починає приходити в норму. Для повного відновлення здоров’я потрібно від трьох до шести місяців. У цей період можуть зберігатися дискомфортні відчуття в області шлунка і кишечника, особливо після вживання жирної і важкої для засвоєння їжі, швидка стомлюваність, свербіж шкірних покрив. Застосовується симптоматичне лікування.

Відмінності у дітей

Організм дитини переносить ВГА легше, ніж організм дорослої. Більш ніж в 50% випадків констатується легка форма захворювання, для якої характерні підвищення температури тіла, збільшення розмірів печінки: легка нудота, блювота зустрічаються рідко. Зберігається порядок прояви періодів захворювання. Розміри печінки дитини приходять в норму через місяць.

Гепатит А середньої форми тяжкості спостерігається в 30% випадків. При проведенні перкусії та пальпації визначається збільшення селезінки і печінки. Виникають хворобливі відчуття в області правого підребер’я, протягом двох тижнів зберігаються прояви інтоксикації. Шкірні покриви і склери дитини иктеричность. Відновлення розмірів печінки займає 1,5-2 місяці.

Рідко зустрічається важка форма хвороби. Відзначаються виражені ознаки інтоксикації, желтушности, слабкості. Спостерігається відмова дитини від їжі, поведінка стає апатичним, депресивним. З’являються кровотечі з носа, аритмія, висипання на шкірі, головний біль.

Серед дітей зустрічається безжелтушная форма гепатиту А (в 20% випадків). Ознаки інтоксикації зберігаються не більше п’яти діб, всі інші прояви – як при легкій формі. Ознакою такої є значне збільшення розмірів печінки.

Найбільш загадкової формою є субклінічна. Симптоми гепатиту А у дітей відсутні повністю. Стан дитини не викликає ніяких підозр. Єдиним способом виявити наявність захворювання є проведення лабораторних аналізів.

Діагностика і лікування ВГА

Після появи симптомів слід негайно звернутися за медичною допомогою. Діагностика та лікування гепатиту А проводиться лікарем-інфекціоністом, воно істотно не відрізняється у вагітних жінок, дітей і дорослих. Існує ряд методів обстеження для постановки діагнозу.

Лікар визначає межі печінки, стан шлунково-кишкового тракту, проводить огляд хворого, встановлює ступінь иктеричности. Також призначаються лабораторні дослідження крові і сечі на наявність прямого і непрямого білірубіну, аналіз на наявність аспартатамінотрансферази (АСТ) і аланінамінотрансферази (АлАТ). При інфікуванні їх рівень збільшується в 10-15 разів, що говорить про руйнування клітин печінки. Для визначення типу вірусу гепатиту проводиться тест на маркер.

При отриманні даних, що підтверджують наявність захворювання, пацієнт госпіталізується до інфекційного відділення. Лікувати його починають з призначення дієти 5 столу і суворого постільного режиму. Призначаються препарати, що захищають клітини печінки (гепатопротектори), знімається загальна інтоксикація організму. При необхідності проводиться симптоматичне лікування.

При дотриманні всіх рекомендацій лікаря лікування гепатиту А закінчується успішним результатом: структура та функції печінки повністю відновлюються.

Вагітні жінки також сприйнятливі до даного вірусу. Можуть бути різні види протікання захворювання. Найбільш небезпечним наслідком для жінки може бути миязикульний викидень і передчасні пологи. Лікувати гепатит А потрібно під суворим контролем лікаря-гінеколога та інфекціоніста. Жінки з даним захворюванням більш схильні до розвитку токсикозу.

Профілактика

Захистити себе повністю проти інфікування вірусом практично неможливо. ВГА однаково схильні всі верстви населення. Дотримання норм гігієни, вживання тільки очищеної води може значно знизити ризик зараження. Особливою обережністю повинні відрізнятися жінки в період вагітності.

На сьогоднішній день існує досить ефективна вакцина проти ВГА, здатна захищати організм протягом 7-10 років. Особливо рекомендується проведення щеплень такими групами населення:

  1. Медичним працівникам інфекційних лікарень.

  2. Працівникам громадського харчування.

  3. Вчителям молодших класів і вихователям дошкільних установ.

  4. Дітям, які проживають в ендемічних регіонах.

 

Житомирське районне управління ГУ Держпродспоживслужби

в Житомирській області 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь