A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільшанська сільська рада
Вільшанська сільська рада Житомирського району Житомирської області

БУДЬТЕ УВАЖНІ!

Дата: 19.03.2024 09:29
Кількість переглядів: 33

Фото без описуКожна людина прагне споживати смачну та якісну продукцію, різноманіття якої на сучасному ринку вражає. В мережу магазинів вона надходить із супровідними документами (повічення про якість товару), в яких вказано дату виготовлення, пакування, терміни та умови зберігання. Але сільськогосподарську продукцію, частіше всього, ми купуємо на ринку. Адже там все домашнє, свіженьке, якісне. Та якість сировини напряму залежить від багатьох чинників: у продуктів тваринного походження – від клінічного стану тварини, від якої отримано ту чи іншу продукцію, благополуччя господарства щодо інфекційних та інвазійних хвороб, гігієни утримання домашніх тварин тощо, а у продуктів рослинного походження від способів обробітку грунту до вирощування та умов зберігання. 

З настанням весни, яку всі так чекали, хочеться свіжих овочів, що вже з’явилися на прилавках. Споживаючи їх, ми отримуємо весняні вітаміни. Однак не слід забувати про нітрати. У ранніх овочах (буряк, редиска, салат, шпинат, молода капуста, кабачки, морква, огірки, кріп) часто буває перевищений рівень цих речовин. Як відомо, нітрати застосовують для прискорення росту й дозрівання рослин, однак несвідоме використання призводить до їх надмірного накопичення в овочах, а також забруднення ґрунтових вод. Небезпека споживання продуктів харчування та води із їх перевищеним вмістом полягає у тому, що нітрати в організмі відновлюються до нітритів, які перетворюють гемоглобін у метгемоглобін, що не здатний переносити кисень до клітин і тканин. Як наслідок, може розвинутися кисневе голодування організму. Особливої шкоди зазнає організм дітей, вагітних жінок, чутливими є також особи похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи.  Зберігайте овочі протягом короткого часу і бажано у прохолодному темному місті, а ще краще в холодильнику, тому що при температурі +2°С перетворення нітратів у нітрити не відбувається.

Ознаки гострого отруєння нітратами:

  • різка загальна слабкість, сонливість;

  • запаморочення, головні болі, потемніння в очах;

  • задишка;

  • зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;

  • виражена синюшність шкіри й слизових оболонок;

  • порушення координації рухів;

  • у важких випадках - судоми, втрата свідомості.

З метою запобігання негативного впливу на здоров’я та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з нітратною інтоксикацією, радимо не  купувати   овочі та фрукти «з рук» або на стихійних ринках, краще придбати їх лише в місцях офіційної торгівлі, де проводиться дослідження продукції. Тому всі юридичні та фізичні особи, які здійснюють заготівлю, транспортування, зберігання, переробку та реалізацію тварин та сировини тваринного походження, зобов'язані дотримуватись вимог Законів України «Про ветеринарну медицину», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» та «Правил торгівлі на ринку». А тому для продажу  допускається сировина завідомо здорових тварин та безпечних продуктів рослинного походження. Для контролю виконання вище вказаних вимог на ринках функціонують державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, основною ціллю яких є нагляд по недопущенню та попередженню виникнення інфекційних та інвазійних хвороб, спільних для тварин та людини, збудники яких передаються через харчові продукти, кормові та технічні продукти тваринного та рослинного походження. Ветеринарно-санітарний контроль діє для всієї сільськогосподарської сировини та харчових продуктів тваринного та рослинного походження.

Відповідно до вимог, згаданих вище Законів, кожен хто здійснює реалізацію харчових продуктів, повинен мати  документ, який засвідчує їх безпечність та якість. Тому будьте обачні.

 

Житомирське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь