Обережно: ботулізм!
Ботулізм — це важке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин; який виробляються бактеріями Clostridium botulinum-мікроорганізмами, які сприяють виникненню хвороби,не руйнує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком.
Ботулізм є дуже небезпечним для життя захворюванням, яке уражає нервову систему (нерви, головний і спинний мозок) і викликають параліч (м’язова слабкість).
Більшість людей повністю одужує після лікування при вчасному зверненні за медичною допомогою, але параліч може поширитися на м’язи, які контролюють дихання, що може призвести до летального результату приблизно в 5-10% випадків.
Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довго зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних (без доступу кисню) або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.
Захворювання на ботулізм, як правило, виникають після вживання в їжу харчових продуктів, виготовлених переважно в домашніх умовах, з порушенням технології їх приготування та зберігання. Зокрема, це в’ялена або копчена риба, м’ясні, рибні та грибні консерви, паштети, ковбаси, залиті смальцем.
Клінічні прояви можуть суттєво відрізнятися, що зумовлено дозою і типом токсину.
Найчастіше спостерігають такі симптоми:
-
підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення, сухість у роті;
-
порушення зору - неможливо читати, «сітка» перед очима, двоїння предметів;
-
короткочасні прояви ураження травного каналу: нудота, блювання;
-
згодом настає стадія парезу кишок: здуття живота, закреп. Іноді - біль у животі.
Симптоми при тяжкому перебігу можуть також включати: порушення ковтання, порушення та утруднення дихання, відчуття нестачі повітря; тахікардію.
Захворюванню характерна відсутність гарячки і нечіткість проявів симптомів.
Що важливо знати про безпеку продуктів харчування, щоб уникнути ботулізму:
-
суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
-
домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
-
сировину, перед консервуванням необхідно ретельно промивати водою;
-
для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;
-
при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С - не менше 40-60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою;
-
не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
-
купуючи сушену та в’ялену рибу, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
-
перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці.
Профілактикою захворювання є ретельне дотримання технологій домашнього консервування та виконання санітарно-гігієнічних вимог.
Бережіть себе та будьте уважні до свого раціону!
Житомирське районне управління
ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області