Особливості літнього сезону: сальмонельоз!
Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, яке уражає шлунково-кишковий тракт. Його збудниками є патогенні бактерії – сальмонели. У дорослих здорових людей хвороба може протікати в легкій формі. Але обережно: сальмонела не така вже й проста. Навіть при незначних симптомах захворювання може бути небезпечним, адже збудники сальмонельозу надзвичайно стійкі. Саме тому при лікуванні без допомоги фахівця не обійтись.
Сальмонельоз – сезонне захворювання. Його пік припадає на літо: саме в цей період бактерії починають активно розмножуватися. Але попри теплолюбність, сальмонела здатна витримувати і низькі температури – в заморожених продуктах може жити аж до 2 років. За звичайних температур яйця та м’ясо залишаються зараженими до 7 місяців, сири – до року, вершкове масло – до 4 місяців, вода – до 3 місяців. Також бактерія виживає просто на поверхнях предметів, наприклад, серед пилу може чекати на сприятливі умови протягом 1,5 року.
Тож сальмонела цілком невибаглива до умов існування. Вбити її раніше відведеного їй терміну життя не так вже і просто. Тут допоможуть або миючі засоби, або високі температури. Але знов-таки просто так вона не здається, тож позбутись її миттєво не допоможе навіть кип’яток. Наприклад, щоб знезаразити яйце, треба варити його в киплячій воді щонайменше 4 хвилини. Саме тому любителі яєць некруто або популярного рецепту пашот, де кип’ятити треба буквально 2-3 хвилини, кожен раз перевіряють долю на удачу.
Як передається сальмонельоз?
Корінь зла – навдивовиж живуча сальмонела. Вона має безліч джгутиків на тілі, тож здатна досить швидко рухатись. Активність їй потрібна для розширення «житлової площі» за рахунок продуктів або предметів, які лежать поруч.
Факторами розповсюдження сальмонел, як правило, є продукти тваринного походження. Найчастіше захворювання виникає при споживанні інфікованих м’яса і м’ясних продуктів; яєць, особливо коли вони додаються в різні страви сирими.
Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя.
Інкубаційний період сальмонельозу може тривати від декількох годин до двох днів.
Інфекції, викликані сальмонельозними збудниками, найчастіше зустрічаються у вигляді гострого гастроентериту або гострої діареї. З'являються нудота та блювота, пронос, спазматичні болі у животі та підвищення температури до 39°С.Зазвичай, самостійно відрізнити сальмонельоз складно, оскільки його симптоми типові і для харчового отруєння, а в деяких випадках нагадують апендицит. Тому, якщо відзначається поява хоча б одного з симптомів інфекції або існує підозра на сальмонельоз, необхідно якомога швидше звернутися до лікаря-інфекціоніста.
Профілактика сальмонельозу: що робити, щоб не захворіти?
Специфічної профілактики сальмонельозу не існує. Але для того щоб зменшити ризики захворювання, достатньо дотримуватись елементарних правил гігієни, а також правильної обробки продуктів харчування. Отож,
-
мийте руки (пам’ятаєте пораду часів ковіду – мити руки стільки, скільки триває приспів «Червоної рути»? Так от, співайте і ретельно мийте руки, особливо перед їдою);
-
яйця варіть щонайменше 10 хвилин (перед використанням Їх слід ретельно вимити);
-
м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;
-
купуйте продукти лише у перевірених магазинах;
-
звертайте увагу на умови зберігання та термін придатності продуктів;
-
дотримуйтесь правил сусідства продуктів в холодильнику: молочку завжди зберігайте окремо;
-
для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя, після використання обдавати окропом;
-
не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
-
під час поїздок не споживати швидкопсувні продукти: салати зі сметаною або майонезом, кремові вироби.
Будьте уважними, бережіть себе і своїх близьких!
Чуднівське відділення ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»