Вільшанська сільська рада
Вільшанська сільська рада Житомирського району Житомирської області

Безпечне споживання напоїв у спеку

Дата: 12.07.2024 15:36
Кількість переглядів: 162

Фото без описуЛіто в самому розпалі і нерідко стовпчики термометрів показують понад 30 градусів тепла. Тому необхідно знати, які ж напої найкраще втамовують спрагу.

Купуючи пляшку «смачної» газованої води, ми розуміємо, що такі напої не приносять користі, але мало хто знає про реальні наслідки їхнього вживання. Напитися солодкою водою неможливо. Вона втамовує спрагу на дуже короткий термін. Черговий ковток начебто втамовує спрагу, але задоволення швидко зникає. Післясмак від вживання солодкого напою змушує пити його набагато більше. А солодкість провокує підвищення внутрішньоклітинного тиску, внаслідок чого тканини втрачають воду. Мозок отримує сигнал про зневоднення – і ми знову хочемо пити.

Навіть найменша баночка кока-коли об’ємом 0,33 літра містить від 6,5 до 8 шматочків цукру (залежно від виробника). Наукові дослідження доводять взаємозв’язок регулярного вживання такої великої кількості глюкози з розвитком раку підшлункової залози. Проблема ускладнюється тим, що рецептори звикають до інтенсивного солодкого смаку, а відчуття інших його відтінків притуплюється. Проста вода й чай здаються зовсім несмачними, адже в них немає цукру.

Крім того, шкода солодких газованих напоїв полягає в тому, що в них часто додають кислоти. Їхня наявність може бути зазначена у складі специфічними позначеннями: Е330, Е338. Ортофосфорна кислота здатна розчиняти кальцій, тому вживання води з її вмістом веде до підвищення ламкості кісток. Лимонна кислота призводить до ерозії емалі зубів.

Для збереження води в пляшці використовується вуглекислий газ. Він здатний посилювати виділення шлункового соку, що сприяє підвищенню кислотності. Крім того, вуглекислий газ провокує метеоризм – надмірне утворення газів у кишківнику.

Багато пити дійсно корисно, але важливо враховувати, що саме потрапляє до вашого організму з кожним ковтком.

Якщо ви не хочете відмовлятися повністю від споживання солодкої газованої води, намагайтеся відповідальніше підходити до її вибору. Наприклад, купуйте напої, у яких містяться замінники цукру .

У невеликій кількості солодкі газовані напої не завдадуть відчутної шкоди здоров’ю. Наприклад, дорослому чоловіку можна випити 300 мл кока-коли на день, а жінці – 200 мл, але в такому разі доведеться повністю відмовитися від цукру у складі чаю та кондитерських виробів.  Також дієтологи не рекомендують вживати ці продукти дітям до 3-х років.

Корисна альтернатива вживанню газованої води.

Розуміючи джерело згубної дії газованих напоїв на організм, легко підібрати кориснішу альтернативу:

- зелений чай без цукру -  має м’яку тонізуючу дію та бадьорить. Він добре втамовує спрагу, вбиває патогенні мікроорганізми, підвищує імунітет;

- мінеральні води - правильна мінералізація сприятливо впливає на організм у цілому: покращується обмін речовин, зміцнюються судини, виводяться токсини. Отримуючи достатню кількість мінералів, правильно працюють мозок, травна система та серце. Мінералка може бути столовою, яка підходить для щоденного вживання, та лікувальною (її призначає лікар при проблемах зі здоров’ям). Безконтрольно вживати можна лише слабо- та середньомінералізовану воду; свіжі соки.  

 

Будьте здорові та не хворійте!

 

Чуднівське відділення

ДУ «Житомирський обласний центр     

контролю та профілактики хвороб  МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь