Вільшанська сільська рада
Вільшанська сільська рада Житомирського району Житомирської області

Президент підписав закон, що розблоковує реорганізацію громад

Дата: 04.12.2020 15:03
Кількість переглядів: 259

Президент України Володимир Зеленський підписав довгоочікуваний Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій» (реєстр. № 3651-д), за який 17 листопада проголосували 301 народний депутат.

Чому ж він такий важливий та довгоочікуваний?

А тому, що цей Закон дозволить врегулювати питання правонаступництва комунального і державного майна, у тому числі земельних ділянок, що розташовані на території сформованої територіальної громади. А також питання бюджетних ресурсів, прав та обов’язків районних рад, що ліквідовуються.

3651-д розблоковує початок роботи органів місцевого самоврядування новоутворених громад, вибори в яких відбулися 25 жовтня, та запускає процес реорганізації місцевих органів влади попередніх територіальних громад. Закон також врегульовує питання розмежування та фінансування соціально важливих об’єктів комунальної власності між районами та новоутвореними громадами, зокрема закладів охорони здоров’я, освіти, культури, спорту та ін.

Залишки коштів у бюджетах розформованих громад у кінці бюджетного періоду перераховуються до бюджету новоствореної громади.

За словами Міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова: «Це довгоочікуваний закон, який створює умови для стабільної роботи як державної влади на місцях, так і місцевого самоврядування в новому адміністративно-територіальному устрої. Він дозволяє завершити формування органів місцевого самоврядування територіальних громад, районних рад, а також провести розмежування майна. Крім цього закон відкриває можливості щодо утворення та реорганізації районних державних адміністрацій і призначення їх голів».    

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь