Вільшанська сільська рада
Вільшанська сільська рада Житомирського району Житомирської області

Діалог із жителями Волосівки

Дата: 16.04.2021 23:09
Кількість переглядів: 1202

Фото без описуСьогодні, 16 квітня, у сільську раду прибули педагогічні працівники та батьки учнів Волосівської школи з метою проведення зустрічі із керівництвом громади.Фото без опису

Візит спричинений прийнятим напередодні на сесії Вільшанської сільської ради рішенням № 653 «Про винесення на громадське обговорення проєкту рішення «Про ліквідацію Волосівської ЗОШ І-ІІ ст.», яке передбачає проведення громадського обговорення проєкту рішення щодо ліквідації Волосівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів, розташованої у селі Волосівка по вулиці Набережній, 1-Б.

Фото без описуДиректор школи Надія Розмаїта та її колеги звернулись із проханням відтермінувати розгляд питання про ліквідацію Волосівської школи та розповіли, що на даний час у закладі освіти навчається 40 учнів, на наступний навчальний рік очікується 35. У школі створено усі необхідні умови для здобуття освіти учнями: щороку проводився косметичний ремонт, встановлено пожежну сигналізацію, проведено заміну вікон, школа має багату історію та є окрасою села. Місцеві жителі зібрали підписи від населення Волосівки проти закриття навчального закладу.

Фото без описуСільський голова Сергій Мельник та керуючий справами (секретар) виконавчого комітету Валентина Ратошнюк, спілкуючись із гостями, наголосили, що у процесі освітньої реформи закриття малокомплектних шкіл є неминучим. Школа у селі має існувати для дітей, а не для учителів, і потрібно тверезо оцінювати ситуацію, жити реаліями, а не ілюзіями і минулим. Свого часу не було докладено максимуму зусиль, щоб діти із Кілок та Подолянець навчались у Волосівській школі, а тепер на цей крок не підуть батьки дітей.

Фото без описуУ Волосівській ЗОШ І-ІІ ст. на початок наступного 2021/2022 навчального року прогнозується лише 35-37 учнів. Через таку малу кількість учнів у класах закладу розмір державної освітньої субвенції на оплату праці педпрацівників буде недостатнім і Волосівська школа «відтягуватиме» кошти з інших закладів загальної середньої освіти Вільшанської територіальної громади.Фото без опису

Для порівняння: відповідно до кошторисних розрахунків (враховуючи обов’язкові витрати на оплату праці, за енергоносії та продукти харчування) вартість навчання одного учня КЗ «Вільшанський ліцей» у 2021 році складе приблизно 32,6 тис. грн., Карповецької ЗОШ І-ІІІ ст. – 52,0 тис. грн., Галіївської ЗОШ І-ІІІ ст. – 56,9 тис. грн., Трощанської ЗОШ І-ІІІ ст. – 57,5 тис. грн., а Волосівської ЗОШ І-ІІ ст. – 82,3 тис. грн. (!).

Недостатність фінансування приведе до того, що буде необхідно педагогічним працівникам усіх шкіл, а не тільки Волосівської, зменшувати розмір надбавки «за престижність», премію до Дня вчителя, щорічну грошову винагороду в кінці року тощо. Крім того, зникне повністю залишок освітньої субвенції, який громада використовувала у 2020 та 2021 роках на закупівлю комп’ютерної та господарської техніки (ноутбуки, БФП, ламінатори, бензопили, мотокоси та ін.), встановлення сучасних металопластикових вікон, виконання протипожежних заходів та монтаж нової сучасної блочно-модульної твердопаливної котельні у Вільшанському ліцеї тощо.

Бюджетні кошти необхідно використовувати ефективно та раціонально, вкладаючи у розвиток громади.   

Фото без описуДиректор Вільшанського ліцею Ігор Гопкало зауважив, що адміністрація опорного закладу нікого не просить і не примушує навчатися у ліцеї, але якщо будуть надходити відповідні заяви від батьків дітей – заклад готовий їх прийняти на навчання.

Нагадуємо, що з 19 квітня по 18 травня 2021 року триватиме громадське обговорення проєкту рішення Вільшанської сільської ради «Про ліквідацію Волосівської ЗОШ І-ІІ ст.». Враховуючи карантинні обмеження, просимо Вас долучитись до громадського обговорення, надсилаючи Ваші думки та пропозиції щодо проєкту даного рішення на електронну адресу Вільшанської сільської ради s.vilshanka@ukr.net, або поштою за адресою: 13224, Житомирська область, с. Вільшанка, вул. Короченська, 2, Вільшанська сільська рада.  

Усі думки, позиції та аргументи будуть опрацьовані та вивчені і, у підсумку, враховані депутатами Вільшанської сільської ради при прийнятті цього складного рішення.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь