A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільшанська сільська рада
Вільшанська сільська рада Житомирського району Житомирської області

Сільський голова зустрівся з освітянами громади

Дата: 27.04.2021 20:40
Кількість переглядів: 1601

Сьогодні, 27 квітня, у залі засідань Вільшанської сільської ради відбулася зустріч сільського голови Сергія Мельника, спеціалістів відділу освіти, молоді та спорту Ігоря Кучмія та Інни Улановської із директорами та представниками педагогічних колективів закладів загальної середньої освіти громади.

Основною темою зустрічі стало обговорення проєкту рішення ради про ліквідацію Волосівської ЗОШ І-ІІ ступенів.

Оскільки рішення про ліквідацію або продовження функціонування Волосівської школи в будь-якому випадку вплине на роботу інших шкіл Вільшанської сільської ради, напередодні на засіданнях педагогічних рад КЗ «Вільшанський ліцей», Карповецької ЗОШ І-ІІІ ступенів, Трощанської ЗОШ І-ІІІ ступенів та Галіївської ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулися громадські обговорення згаданого проєкту рішення серед педагогічних працівників, де кожен висловив свою думку та аргументи.

За словами Лідії Богачук, в. о. директора Трощанської школи, обговорення даного питання у колективі було активним та емоційним. Протягом двох років роботи школи у складі Вільшанської громади позитивні зміни в освіті не міг побачити тільки сліпий: за рахунок економії освітньої субвенції та раціонального розподілу бюджетних коштів покращено матеріальну базу школи, встановлено мультимедійні дошки, телевізори, придбано нову оргтехніку, проводяться ремонти, купується канцелярія тощо.

У зв’язку із зменшенням кількості учнів у закладі, при проведенні попередньої тарифікації на наступний навчальний рік з’ясовано, що більшість учителів не матимуть повних ставок, тому втратити існуючі премії, надбавки «за престижність», щорічну грошову допомогу ніхто не готовий. 18 учителів Трощанської школи на засіданні педагогічної ради віддали свій голос за підтримання проєкту рішення сільської ради про ліквідацію Волосівської ЗОШ І-ІІ ступенів.

Ірина Мельник, директор Карповецької ЗОШ І-ІІІ ступенів, також відмітила, що за 2 роки школи у Вільшанській громаді повністю зникло питання збору батьківських коштів на ремонт приміщень, оплати директором штрафів відповідно до приписів «пожежників» чи «санстанції». Адже коштом сільської ради усуваються встановлені недоліки, облаштовано внутрішні туалети, придбано спортивний інвентар, обладнання для майстерні, оновлено посуд, купуються миючі засоби, засоби дезінфекції. На сьогодні Карповецька школа – єдина в громаді, в якій навчаються лише місцеві учні (8 дітей підвозить шкільний автобус із села Шевченка, яке раніше входило до складу Карповецької сільської ради), і автобусом Карповецької ЗОШ здійснюється підвіз учнів із Бурковець у Трощу. Якщо виникне необхідність, цим автобусом можна довозити учнів із Волосівки в Карпівці, відстань між селами не велика.

Ніхто не радіє і не тішиться із ситуації, що виникла, але демографія та економіка диктують свої умови. Основне питання, яке тривожило педагогів при обговоренні – подальше працевлаштування вивільнених працівників. Проте, жоден працівник освіти, відчувши, що умови та оплата праці можуть бути кращими, не погодиться повернутись до того, що було раніше. 20 педагогічних працівників Карповецької ЗОШ на засіданні педагогічної ради, із важким серцем, підтримали рішення сільської ради про ліквідацію Волосівської ЗОШ І-ІІ ступенів.

Директор Галіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Тетяна Прокопчук підтвердила, що підтримка засновника стала відчутною протягом останніх двох років: переобладнано котельню, і тепер ніхто не диктує, коли завершувати опалювальний сезон, якщо погодні умови несприятливі. У кухні замінено плитку на підлозі, частково замінено техніку. Проводиться ремонт, закуповується канцелярія, миючі та дезінфікуючі засоби, встановлено додаткові перестінки і багато іншого.

І нічого з перерахованого не було б можливим без економії освітньої субвенції, що надходить у громаду. 18 працівників Галіївської школи готові відмовитись від 50 % встановлених їм премій, надбавок та грошової винагороди, якщо це вплине на спроможність подальшого функціонування Волосівської ЗОШ І-ІІ ступенів, 2 – проти такого рішення.

Ігор Гопкало, директор Вільшанського ліцею, у своєму емоційному виступі наголосив, що багато років заклад освіти був «донором» для малокомплектних шкіл колишнього Чуднівського району: школа завжди була спроможною, проте зекономлені за її рахунок залишки освітньої субвенції спрямовувались на утримання інших закладів освіти. За цей втрачений час упущено стільки можливостей! І лише тепер, за управління Вільшанської сільської ради, у ліцеї почали втілюватися в життя визрілі за роки плани і задуми: покращено матеріально-технічну базу (від оргтехніки та меблів до нового посуду), нарешті встановлено сучасну твердопаливну котельню, введено посаду медичної сестри, облаштовано комфортний хореографічний зал, ремонт проводиться без залучення батьківських коштів, ліцей забезпечується миючими засобами, дезінфекторами, канцелярією.

А скільки ще планів попереду! 27 педагогічних працівників КЗ «Вільшанський ліцей», зваживши усі «за» і «проти», підтримують непросте рішення про ліквідацію Волосівської школи. Більше того, якщо таке рішення не буде прийняте, учителі закладу на чолі з директором вимагатимуть, щоб у подальшому кожен заклад загальної середньої освіти громади функціонував на кошти «своєї» освітньої субвенції, а не на кошти, зекономлені спроможнішими школами.

Сільський голова Сергій Мельник запевнив, що у разі прийняття рішення про ліквідацію Волосівської ЗОШ І-ІІ ступенів, жодного тиску на батьків з приводу вибору навчального закладу для дітей не буде. Найближчими територіально є Вільшанський ліцей та Карповецька ЗОШ. До Карповець менша відстань, пряма дорога. На шляху до Вільшанського ліцею шкільному автобусу доведеться долати 2 залізничні переїзди. Ці факти мають бути враховані батьками. Проте вибір виключно за ними.

Також голова громади спільно із спеціалістами з питань освіти та директорами шкіл обговорили імовірне подальше працевлаштування вивільнених працівників. На даний час наявні можливості для позитивного вирішення цього питання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь