A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільшанська сільська рада
Вільшанська сільська рада Житомирського району Житомирської області

Звернення щодо ситуації з відшкодуванням за пільгове перевезення громадян залізничним транспортом

Дата: 11.11.2021 22:55
Кількість переглядів: 674

Фото без описуОстаннім часом у громадах Житомирщини, та й усієї України, точаться суперечки, спричинені існуючою ситуацію з відшкодуванням Укрзалізниці коштів за пільговий проїзд громадян.

 

З даного приводу зазначаємо наступне:

 

У ст. 91 Бюджетного кодексу України вказано, що з місцевого бюджету можуть виділятись компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян. Проте, фінансування вказаних видатків не є обов’язком органу місцевого самоврядування. У зв’язку з чим відшкодування витрат на пільговий проїзд окремих категорій громадян не передбачалось при формуванні сільського бюджету на 2021 рік.

Згідно із ст. 9 Закону України «Про залізничний транспорт», для захисту інтересів окремих категорій громадян на пасажирських перевезеннях, у тому числі приміських, можуть передбачатися пільгові тарифи. Збитки залізничного транспорту загального користування від їх використання відшкодовуються за рахунок державного або місцевих бюджетів залежно від того, яким органом прийнято рішення щодо введення відповідних пільг.

Пільги на проїзд для окремих категорій громадян встановлюються законами України, а не рішеннями органів місцевого самоврядування. Відповідно, ці пільги мають  відшкодовуватися за рахунок коштів Державного бюджету. Окрім того, Акціонерне товариство «Українська залізниця» перебуває у 100% власності держави, і виконання законів України, зокрема забезпечення пільгового проїзду, для нього є обов’язковим.

Варто зазначити, що бюджет Вільшанської сільської ради втрачає значні кошти зі сплати податку з доходів фізичних осіб (даний податок зараховується до бюджету Козятинської міської ради Вінницької області), хоча працівники, які перебувають у трудових відносинах з Козятинською дирекцією залізничних перевезень, та члени їх сімей проживають на території Вільшанської громади та користуються послугами за місцем проживання, зокрема освітніми.

Крім того, звертаємо увагу, що Вільшанська сільська рада неодноразово зверталась до ВП «Козятинська дирекція залізничних перевезень» РФ «Південно-Західна залізниця» АТ «Укрзалізниця» щодо надання достовірної інформації з поіменною вказівкою пільговиків, які користувалися послугами з перевезення залізничним транспортом, що потребує відшкодування. Проте інформація у запитуваному вигляді та обсязі так і не була отримана.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь