Вільшанська сільська рада
Вільшанська сільська рада Житомирського району Житомирської області

СІЛЬ І НАШЕ ЗДОРОВ’Я: КОРИСНІ ПОРАДИ

Дата: 09.11.2022 15:43
Кількість переглядів: 130

Фото без описуСіль – це невід'ємна частина практично будь-якої страви. Вона вкрай необхідна  для життєдіяльності людини. Щодня більшість з нас використовує  сіль у харчуванні. Проте слід робити це збалансовано – знаючи про корисні та шкідливі властивості солі.

 Цікаві факти про сіль

 Поварена сіль, або харчова сіль (хлорид натрію, NaCl; столова, кам'яна або харчова сіль)  -- харчовий продукт, що являє собою безбарвні кристалами.

Сіль природного походження має домішки інших мінеральних солей, які можуть надавати їй відтінки різних кольорів (сірого чи бурого). Виготовляється у різних видах: великого та дрібного помелу, чиста, йодована, нітритна тощо.

 Сіль поділяється на види: кам'яна, кухонна, екстра, йодована, морська, екзотична.

 Сіль (хлористий натрій) містить у своєму складі також марганець, залізо, кальцій, фтор, цинк, селен.

 Основні складники солі – це хлор і натрій.  Хлор є основною складовою шлункового соку. Соляна кислота, до складу якої він входить, допомагає розщеплювати та перетравлювати білки, а також вбиває хвороботворні бактерії, що потрапляють із їжею. Іони хлору беруть участь у проведенні нервових імпульсів. Натрій підтримує кислотно-лужний та водно-сольовий баланс організму, бере участь у переміщенні глюкози та амінокислот через мембрани клітин  у всьому організмі, у передачі нервових імпульсів, а також у нормалізації складу крові, лімфи та міжклітинної рідини. У травленні натрій сприяє засвоєнню вуглеводів. Ще одна функція натрію –   участь у скороченні м'язових волокон разом із кальцієм.

  

Користь солі  

• До складу багатьох тканин організму входять мікроелементи, що містять сіль. Тому використання її в їжі заповнює природний недолік, який може бути в організмі. Сіль відновлює   водно-сольовий і кислотно-лужний баланс в організмі, нормалізує рівень шлункового соку, є природним антибіотиком, що знищує бактерії у продуктах.

• Сіль здатна утримувати вологу в організмі людини. Нестача солі може призвести до зневоднення організму, у важких випадках при нестачі солі в організмі може розвинутись специфічна хвороба -- гіпонатріємія.

• Йодована сіль є найнадійнішим і найпростішим способом ефективної профілактики дефіциту йоду в організмі.

 

Шкідливість солі 

• При багаторазовому перевищенні денної норми вживання солі вона починає накопичуватися в -- що призводить до перевищення нормального вмісту натрію та хлору в тканинах, формуються набряки, підвищується артеріальний тиск. Це супроводжується спазмом судин, зокрема й у мозку.

• Підвищення вмісту натрію згубно впливає на роботу нирок, у результаті порушується виділення сечі.

• Надлишок солі загальмовує обмінні процеси в організмі, що призводить до кисневого голодування, яке згубно впливає на роботу серцевого м'яза (ризик інсульту, інфаркту).

• Люди, які споживають  продукти з великим вмістом солі, мають високий ризик розвитку сечокам'яної хвороби.

 

Норми споживання солі

 Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендує обмежувати споживання натрію 2 грамами на день для дорослих, що відповідає 5 грамам кухонної солі. При цьому слід враховувати, що до цієї кількості входить сіль у напівфабрикатах, соусах, консервах тощо, а джерелами натрію можуть бути й інші продукти або харчові добавки.

  При підвищеному потовиділенні (при занятті спортом, у спеку) кількість споживання солі потрібно збільшити, як і при деяких захворюваннях.

 

Яку сіль краще споживати?

 Найкраще використовувати невелику кількість виключно натуральної морської солі. Її одержують шляхом випарювання морської води -- при цьому зберігаються корисні мікроелементи: магній, калій, кальцій, йод. Додавати морську сіль рекомендується в готові страви.

 У кухонній солі в процесі очищення зберігається кілька мікроелементів (магній, кальцій) -- проте їх набагато менше, ніж у морській солі.

• Найшкідливішою вважається дрібна кухонна сіль «екстра» класу. Такий продукт видобувається із природних родовищ, проходить інтенсивне очищення – тож у ньому не залишається практично жодного корисного мікроелементу. При споживанні такої солі в організм людини потрапляє чистий хлорид натрію.

 

Як зменшити споживання солі:

- під час приготування їжі додавайте солі трохи менше, ніж зазначено у рецепті;

- для приготування страв замість наборів спецій використовуйте свіжі трави, тому що в сухих спеціях як консервант додається сіль;

- зменшіть споживання напівфабрикатів, тому що в них міститься підвищена кількість солі;

- купуючи овочі в магазині, обирайте свіжі чи заморожені, а не консервовані;

- замість солі у багатьох випадках можна використовувати лимонний сік;

- зменшіть   споживання ковбасних та копчених виробів, а також соусів та різних добавок, наприклад кетчупу та соєвого соусу;

- не виставляйте сіль на стіл;

- обирайте продукти з низьким вмістом натрію.

 

Цілком від солі відмовлятися не варто. Вона є необхідним компонентом для здорової життєдіяльності організму людини – але приносить позитивний ефект лише в тому випадку, якщо дотримуються норми споживання солі.  

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь