СІЛЬ І НАШЕ ЗДОРОВ’Я: КОРИСНІ ПОРАДИ
Сіль – це невід'ємна частина практично будь-якої страви. Вона вкрай необхідна для життєдіяльності людини. Щодня більшість з нас використовує сіль у харчуванні. Проте слід робити це збалансовано – знаючи про корисні та шкідливі властивості солі.
Цікаві факти про сіль
• Поварена сіль, або харчова сіль (хлорид натрію, NaCl; столова, кам'яна або харчова сіль) -- харчовий продукт, що являє собою безбарвні кристалами.
Сіль природного походження має домішки інших мінеральних солей, які можуть надавати їй відтінки різних кольорів (сірого чи бурого). Виготовляється у різних видах: великого та дрібного помелу, чиста, йодована, нітритна тощо.
• Сіль поділяється на види: кам'яна, кухонна, екстра, йодована, морська, екзотична.
• Сіль (хлористий натрій) містить у своєму складі також марганець, залізо, кальцій, фтор, цинк, селен.
• Основні складники солі – це хлор і натрій. Хлор є основною складовою шлункового соку. Соляна кислота, до складу якої він входить, допомагає розщеплювати та перетравлювати білки, а також вбиває хвороботворні бактерії, що потрапляють із їжею. Іони хлору беруть участь у проведенні нервових імпульсів. Натрій підтримує кислотно-лужний та водно-сольовий баланс організму, бере участь у переміщенні глюкози та амінокислот через мембрани клітин у всьому організмі, у передачі нервових імпульсів, а також у нормалізації складу крові, лімфи та міжклітинної рідини. У травленні натрій сприяє засвоєнню вуглеводів. Ще одна функція натрію – участь у скороченні м'язових волокон разом із кальцієм.
Користь солі
• До складу багатьох тканин організму входять мікроелементи, що містять сіль. Тому використання її в їжі заповнює природний недолік, який може бути в організмі. Сіль відновлює водно-сольовий і кислотно-лужний баланс в організмі, нормалізує рівень шлункового соку, є природним антибіотиком, що знищує бактерії у продуктах.
• Сіль здатна утримувати вологу в організмі людини. Нестача солі може призвести до зневоднення організму, у важких випадках при нестачі солі в організмі може розвинутись специфічна хвороба -- гіпонатріємія.
• Йодована сіль є найнадійнішим і найпростішим способом ефективної профілактики дефіциту йоду в організмі.
Шкідливість солі
• При багаторазовому перевищенні денної норми вживання солі вона починає накопичуватися в -- що призводить до перевищення нормального вмісту натрію та хлору в тканинах, формуються набряки, підвищується артеріальний тиск. Це супроводжується спазмом судин, зокрема й у мозку.
• Підвищення вмісту натрію згубно впливає на роботу нирок, у результаті порушується виділення сечі.
• Надлишок солі загальмовує обмінні процеси в організмі, що призводить до кисневого голодування, яке згубно впливає на роботу серцевого м'яза (ризик інсульту, інфаркту).
• Люди, які споживають продукти з великим вмістом солі, мають високий ризик розвитку сечокам'яної хвороби.
Норми споживання солі
• Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендує обмежувати споживання натрію 2 грамами на день для дорослих, що відповідає 5 грамам кухонної солі. При цьому слід враховувати, що до цієї кількості входить сіль у напівфабрикатах, соусах, консервах тощо, а джерелами натрію можуть бути й інші продукти або харчові добавки.
• При підвищеному потовиділенні (при занятті спортом, у спеку) кількість споживання солі потрібно збільшити, як і при деяких захворюваннях.
Яку сіль краще споживати?
• Найкраще використовувати невелику кількість виключно натуральної морської солі. Її одержують шляхом випарювання морської води -- при цьому зберігаються корисні мікроелементи: магній, калій, кальцій, йод. Додавати морську сіль рекомендується в готові страви.
• У кухонній солі в процесі очищення зберігається кілька мікроелементів (магній, кальцій) -- проте їх набагато менше, ніж у морській солі.
• Найшкідливішою вважається дрібна кухонна сіль «екстра» класу. Такий продукт видобувається із природних родовищ, проходить інтенсивне очищення – тож у ньому не залишається практично жодного корисного мікроелементу. При споживанні такої солі в організм людини потрапляє чистий хлорид натрію.
Як зменшити споживання солі:
- під час приготування їжі додавайте солі трохи менше, ніж зазначено у рецепті;
- для приготування страв замість наборів спецій використовуйте свіжі трави, тому що в сухих спеціях як консервант додається сіль;
- зменшіть споживання напівфабрикатів, тому що в них міститься підвищена кількість солі;
- купуючи овочі в магазині, обирайте свіжі чи заморожені, а не консервовані;
- замість солі у багатьох випадках можна використовувати лимонний сік;
- зменшіть споживання ковбасних та копчених виробів, а також соусів та різних добавок, наприклад кетчупу та соєвого соусу;
- не виставляйте сіль на стіл;
- обирайте продукти з низьким вмістом натрію.
Цілком від солі відмовлятися не варто. Вона є необхідним компонентом для здорової життєдіяльності організму людини – але приносить позитивний ефект лише в тому випадку, якщо дотримуються норми споживання солі.
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»