ХАРЧОВІ ДОБАВКИ І НАШЕ ЗДОРОВ’Я
Харчові добавки є невід'ємною частиною життя людей у XXI столітті. Вони непомітно увійшли в наше харчування, і сьогодні зустрічаються в більшості продуктів.
10 фактів про харчові добавки :
-
Харчові добавки можуть вноситися в продукти на різних етапах виробництва - з метою поліпшення або полегшення технологічного процесу, збереження структури і зовнішнього вигляду продукту, збільшення його терміну придатності.
-
Харчові добавки використовуються, наприклад, для кращого збереження продуктів (консерванти), надання їм бажаної консистенції (стабілізатори, желювальні речовини, емульгатори, згущувачі), більш привабливого забарвлення (харчові барвники) тощо.
-
Присвоєння конкретній речовині ідентифікаційного номера (до ідентифікаційного номера додають літеру «Е») і статусу дозволеної харчової добавки має чітке тлумачення. Воно передбачає, що:
-
ця конкретна речовина перевірена на безпеку;
-
речовина може бути застосована в межах її встановлених безпечних доз і технологічної необхідності.
-
для цієї речовини встановлено критерії чистоти, необхідні для досягнення певного рівня якості продуктів харчування.
-
За походженням харчові добавки можна розділити на натуральні та синтетичні:
-
натуральні добавки - це виділені з продуктів харчування речовини, наприклад, агар-агар (E 406) і карагенан (E 407) отримують із морських водоростей, пектин (E 440) із фруктів тощо;
-
синтетичні добавки бувають двох типів:
-
синтезовані речовини, що трапляються і в натуральних продуктах харчування, наприклад, антиоксидант аскорбінова кислота (E 300) або консерванти сорбінова кислота (E 200) і бензойна кислота (E 210);
-
штучні речовини, що не мають природних аналогів, наприклад, антиоксидант бутилгідроксіанізол (E 320) або харчові азобарвники.
-
Найбільш часто використовувані в продуктах харчування групи харчових добавок:
- харчові барвники (E 100-E 199);
- консерванти (E 200-E 299);
- антиокислювачі (E 300-E 399);
- емульгатори, стабілізатори (E 400-E 499).
Крім перерахованих, використовуються додаткові групи, такі як регулятори кислотності, поліпшувачі борошна, антикомкувачі, підсилювачі запаху і смаку, глазурувальники, підсолоджувачі, згущувачі, желювальні речовини, пакувальні гази і т.д. (E500 - ...).
-
Обов'язкові вимоги до маркування харчової продукції в частині інформації про її склад, що дає змогу забезпечити споживачам інформований вибір харчових продуктів. Таке маркування є помічником при виборі товару на основі достовірної інформації.
-
Дозвіл до застосування харчових добавок ґрунтується на результатах тривалих спеціально спланованих наукових, спрямованих на вивчення можливого негативного впливу на організм. Харчова добавка допускається до застосування в разі відсутності таких наслідків.
-
Встановлено перелік харчових добавок, дозволених для застосування під час виробництва харчової продукції, які при дотриманні регламенту їх застосування не становлять небезпеки для здоров'я людини.
-
Чимало людей розвинули у собі справжню хемофобію, вбачаючи абсолютне зло в будь-яких (навіть найнешкідливіших добавках) - і готові відмовитися від більшості продуктів, що продаються в магазинах (нерідко на шкоду різноманітності свого раціону харчування).
-
На думку деяких лікарів, набагато виправданішим, аніж панічний страх перед харчовими добавками «Е» - є розумне обмеження споживання кухонної солі, цукру, виключення споживання продуктів, що містять транс-жири (маргарини, кондитерські, кулінарні жири та інші продукти, що містять гідрогенізований жир).
Рекомендації щодо вживання продуктів з харчовими добавками.
• Право вибору - купувати чи ні продукт, що містить певні складові інгредієнти, залишається тільки за споживачем.
• важливо пам'ятати, що у вживанні тих чи інших продуктів суттєве значення має таке поняття, як поміркованість - оскільки необмежене та надмірне вживання будь-якої продукції (зокрема тієї, що не містить харчових добавок) здатне призвести до небажаних наслідків для здоров'я людини.
• Слід віддавати перевагу необробленим або малообробленим продуктам харчування. У необроблених продуктах, як правило, не допускається використання харчових добавок. Чим більшою мірою продукт харчування піддавався обробці - з тим більшою ймовірністю він містить різного роду харчові добавки.
• Слідкуйте за маркуванням на упаковці! Важливо, щоб їжа, яку вживають протягом дня, не містила багато харчових добавок. Якщо будь-яка харчова добавка стала причиною проблем зі здоров'ям - слід утримуватися від продуктів з її вмістом, звертаючи увагу на зазначений на упаковці склад.
• Харчуйтеся різноманітно. Таким чином ви зможете уникнути потрапляння в організм великих кількостей харчових добавок. Особливо важливим є різноманітне харчування для дітей, яким часто подобаються певні продукти (сосиски, прохолодні напої, солодощі) та які мають низьку масу тіла - у зв'язку з чим деякі харчові добавки можуть потрапляти в їхній організм у кількостях, що перевищують рекомендовані.
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»