A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільшанська сільська рада
Вільшанська сільська рада Житомирського району Житомирської області

Затверджений новий порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

Дата: 09.01.2023 11:25
Кількість переглядів: 135

Фото без описуКабінет Міністрів України затвердив Постанову №1487 (далі – Постанова) від 30 грудня 2022 року, якою передбачається нововведення щодо правил взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Відтепер на військовий облік мають ставати призовники з 16 років (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років, а взяття громадян, які прибули з тимчасово окупованих територій України, на персонально-первинний та персональний військовий облік здійснюється після взяття таких осіб на облік внутрішньо переміщених осіб та на військовий облік у військкоматах. Відповідно до Постанови військовозобов’язані також зможуть передавати особисті дані військкоматам через застосунок «Дія», зокрема, й щодо зміни місця проживання.

Окрім того нововведення стосується військового обліку жінок, відповідно до якого на військовий облік мають ставати жінки, які мають медичну або ж фармацевтичну освіту, а також за власним бажанням жінок, які мають спеціальність або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджений Міноборони. Однак жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту й не перебували на військовому обліку, тобто не отримували військово-облікового документу, до затвердження цієї Постанови, можуть працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року.

Зміни також стосуються працевлаштування або ж навчання військовозобов’язаних осіб. Відповідно до Постанови, офіційно працевлаштуватися чи навчатися військовозобов’язані особи чи призовники зможуть лише після взяття їх на військовий облік. Зазначимо, що усі центри зайнятості зобов’язані надавати інформацію про безробітних військовозобов’язаних.

Водночас передбачається ведення військового обліку серед українців, які перебувають за кордоном. Здійснення такого обліку покладається на закордонні дипломатичні установи України, які сприятимуть поверненню військовозобов’язаних та резервістів в Україну. Слід зауважити, що призовники, військовозобов’язані та резервісти, які виїжджають за кордон до трьох місяців, з військового обліку не знімаються, а тому ставати на військовий облік закордоном у таких осіб необхідності не має. 

Відповідно до статті 16 Постанови, військовий облік поділятиметься на: персонально-якісний (вестимуть військкомати), персонально-первинний (вестимуть органи місцевої влади), та персональний (вестимуть підприємства та установи, навчальні заклади, де працює чи навчається військовозобов’язаний).

Для отримання безкоштовної юридичної консультації звертайтеся до Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м.Бердичів, вул.Чорновола, 9,

телефон – (068) 291-9018 або 0-800-213-103.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь