A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільшанська сільська рада
Вільшанська сільська рада Житомирського району Житомирської області

Правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

Дата: 30.01.2023 15:50
Кількість переглядів: 127

Відповідно до Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин», особа вважається зниклою безвісти у зв’язку із збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією частини території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, та стосовно якої немає відомостей про її місцеперебування на момент подання заявником заяви про її розшук. 

 

Хто має право подати заяву про розшук особи?

 

Заява про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставинможе бути подана родичем такої особи, представником військового формування, органом державної влади, органом місцевого самоврядування, громадським об'єднанням або будь-якою іншою особою, якій стало відомо про факт зникнення.

Слід зазначити, що особа набуває статусу зниклої безвісти за особливих обставин, з моменту подання заявником заяви про факт зникнення такої особи, та внесення про неї відомостей до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

 

Куди подається заява про розшук особи?

 

Особа вважається зниклою безвісти за особливих обставин до моменту припинення її розшуку. Заява про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин, подається до відповідного територіального органу Національної поліції України. Наразі в Україні також працює офіс Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, який  координує кол-центр з розшуку зниклих безвісти як військових, так і цивільних осіб  й співпрацює з Національним Інформаційним Бюро при Мінреінтеграції у питаннях інформації щодо зниклих безвісти. Для того, щоб повідомити про зниклу людину, необхідно звернутися на гарячу лінію кол-центру за номером 0 800 339 247, або надіслати повідомлення на номер 095 896 0421 у вайбер та телеграм. 

 

Варто зазначити, що члени сім'ї особи, зниклої безвісти за особливих обставин, мають право на соціальний захист у порядку, визначеному законодавством України. Так, відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», непрацездатні члени сім’ї особи, зниклої безвісти за особливих обставин, мають право на призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника. В такому випадку їм необхідно звернутися до управління Пенсійного фонду України. Окрім того, особам, які зникли безвісти за особливих обставин під час проходження військової служби, надаються гарантії, передбачені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та іншими актами законодавства України.

 

Слід також зауважити, що права та інтереси особи, зниклої безвісти за особливих обставин, а також її майно підлягають захисту до моменту припинення її розшуку, або оголошення її померлою відповідно до законодавства. Держава зобов’язана вжити усіх необхідних заходів для розшуку особи, зниклої безвісти за особливих обставин. У випадку оголошення такої особи померлою, на підставі рішення суду, у разі, якщо останки її не знайдено, проведення розшуку не припиняється до встановлення її місцеперебування, місця поховання чи місцезнаходження останків такої особи.

 

У разі виникнення питань, звертайтеся до Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: м.Бердичів, вул.Чорновола, 9, або за телефоном: 0-800-213-103, (068) 291-9018.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь