ТРИ ПІДСТУПНІ НЕБЕЗПЕКИ ДЛЯ НИРОК
Нирки - це пара життєво важливих органів, які очищають кров людини і підтримують її хімічний баланс. Ці невеликі - приблизно з кулак розміром - органи розташовуються ближче до середини спини, трохи нижче ребер: по одній нирці праворуч і ліворуч.
Цифри і факти
• Нирки - це складний переробний комплекс, який щодня пропускає через себе близько 200 літрів крові.
• Під час роботи нирок відфільтровується близько двох літрів відходів, що складаються з більш ніж 150 різних речовин і зайвої води.
• Відходи утворюються в результаті роботи всіх клітин організму, а також у процесі травлення.
• Те, що залишається після засвоєння поживних речовин, накопичується в крові й може призвести до отруєння та навіть загибелі організму.
• Відфільтровані нирками шкідливі речовини та зайва вода виводяться з організму у вигляді сечі.
• Ця рідина збирається в ниркові миски, спускається сечоводами в сечовий міхур, де накопичується, а потім видаляється.
Що може спричинити небезпеку для здоров’я нирок?
1.Сидячий спосіб життя
У людей, які сидять більшу частину дня, підвищений ризик захворювань нирок, вважають учені з Університету Лестера у Великій Британії. На їхню думку, тривала нерухомість призводить не тільки до збільшення ваги і порушення постави, а й до хронічних захворювань сечовидільної системи.
У дослідженні взяли участь понад 5500 осіб віком від 40 до 75 років. Вчених цікавив стан здоров'я добровольців, а також час, проведений у сидячому положенні та в русі. З'ясувалося, що в жінок, які сидять понад 8 годин на день, ризик хвороб нирок на 30% вищий порівняно з тими, хто сидить менш ніж 3 години. У чоловіків цей же показник становив 15%.
Крім того, представники сильної статі, які рухалися хоча б 30 хвилин на день, знижували ризик розвитку хвороб нирок на 30%. Для жінок сидячий спосіб життя виявився набагато небезпечнішим. Фізичні вправи не мали істотного впливу на ризик розвитку ниркових захворювань.
Вчені переконані, що хвороби нирок - одна з найпоширеніших груп хронічних захворювань. І якщо чоловіки можуть знизити ризик ураження нирок регулярними заняттями, то жінкам доведеться стежити за тим, скільки вони сидять протягом дня, і регулярно переривати роботу для розминки.
2.Газовані напої
Якщо людина любить солодкі газовані напої - у неї може бути високий ризик виникнення захворювання нирок, вважають автори іншого дослідження. Воно показало зв'язок між вживанням газованої води і підвищенням ризику захворювання нирок. Дослідження охопило понад 12 000 співробітників університету в Японії, які пройшли щорічний огляд у медичному центрі. У рамках огляду їхню сечу було перевірено на наявність білка.
У тих співробітників університету, що вживали понад 2 газованих напої на день - виявлено вміст білка в сечі. А ті, хто вживав у меншій кількості або взагалі не вживав газовані напої щодня - могли похвалитися мінімальним вмістом білка.
Білок у сечі вважається ранньою, але оборотною ознакою захворювання нирок. За даними експертів, нові дані стали ще одним доказом існування побічних ефектів вживання газованих напоїв у великій кількості. Білок у сечі може бути свідченням не лише захворювання нирок, а й бути ранньою ознакою серцево-судинних захворювань, інсульту та серцевої недостатності.
3.Фаст-фуд
Напівфабрикати, копченості та фаст-фуд, у яких є добавки, що містять фосфор - провокують захворювання нирок, вважаютьвчені. Дослідники певні, що проблеми з нирками виникають через споживання людьми набагато більшої кількості фосфору, ніж їм потрібно.
Фосфор природно міститься в молоці, сирі, квасолі, горіхах - і відіграє життєво важливу роль для формування кісток і зубів, а також для нормального функціонування клітинних мембран. Надлишок фосфору зазвичай виділяється нирками.
Але в деякі продукти харчування - консерви, копченості, напівфабрикати і фаст-фуд - виробники додають фосфати, щоб надати їм привабливішого вигляду і збільшити термін зберігання.
Якщо таких продуктів у раціоні занадто багато – то нирки не справляються з надлишками фосфору, і їхня робота порушується. Особливо небезпечний надлишок фосфору для тих, у кого захворювання нирок уже почалися з будь-якої іншої причини.
Дослідники вважають, що кількість фосфору в продуктах рідко вказується точно на етикетках. Тому люди не знають, скільки цієї речовини вони споживають. Найкращий вихід для профілактики захворювань нирок - відмовитися від постійного вживання перероблених продуктів і фаст-фуду.
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»