Вільшанська сільська рада
Вільшанська сільська рада Житомирського району Житомирської області

Учні ліцеїв Вільшанської громади відвідали Музей коштовного та декоративного каміння у Хорошеві

Дата: 11.12.2023 00:54
Кількість переглядів: 117

Фото без описуКілька тижнів тому Вільшанський сільський голова Сергій МЕЛЬНИК брав участь у Другому форумі громад Житомирської області «Спроможне врядування на шляху до Європейського союзу», який відбувся у мальовничому селищі Хорошеві. Частиною програми для учасників Форуму стала екскурсія місцевим музеєм.

Музей декоративного та коштовного каміння – перлина Хорошева та усієї Житомирщини – настільки захопив Сергія Аркадійовича, що він загорівся ідеєю привезти сюди дітей з нашої громади.

Фото без описуЗаплановано – зроблено! 9 грудня 80 дітей на чолі із супроводжуючими відправились на екскурсію в Хорошів. Організатором та меценатом події виступив очільник нашої громади. Серед екскурсантів – діти загиблих військових та ті, чиї рідні захищають Батьківщину нині.

Музей коштовного і декоративного каміння – один із відомих геологічних музеїв України та світу. Підпорядкований Міністерству фінансів України. Зібрання унікальних мінералів та гірських порід з камерних пегматитів Волині зробили музей популярним як серед геологів-фахівців, так і широких верств населення.

Фото без описуУ вітринах Музею демонструються зелені кристали берилу, ніжно-блакитні аквамарини, прозорі зразки гірського кришталю, димчастого кварцу та чорного моріону, рожеві, блакитні і поліхромні топази, багряно-фіолетові кристали аметисту та багато інших дивовижних мінералів та гірських порід. Всього їх біля 1800 зразків із геологічних утворень України, країн СНД, Європи, Америки, Африки та інших місць світу.

Колекція Музею постійно поповнюється новими зразками як з українських, так і зарубіжних геологічних родовищ.

Фото без описуДля наших дітей провели цікаві і змістовні екскурсії п’ятьма залами Музею, розповівши про те, як утворились ті чи інші породи, чим вони особливі, де їх застосовують, в чому їх цінність, які є найрідкіснішими та дороговартісними. Зацікавили учнів прикраси і сувеніри. Викликали захоплення «музичний камінь» та камінь, що здійснює бажання, доторкнувшись до якого, усі хором загадали якнайшвидшу Перемогу України у війні. Як розповіли працівники Музею, наразі відвідувачам представлені не всі експонати – найкоштовніші знаходяться у сховищі, готові до вимушеної термінової евакуації у разі загрози.

Фото без описуЗагалом день видався цікавим і насиченим. Завдяки гостинності Хорошівського селищного голови Володимира СТОЛЯРЧУКА та працівників культури стомлені і зголоднілі діти зігрілись у місцевому будинку культури, поласували гарячим чаєм з бутербродами, з цікавістю розглядали незвичний інтер’єр закладу (особливо усіх здивували вигадливі масивні люстри).

Наостанок кожен отримав сюрприз – солодкий новорічний подарунок.

Фото без описуМи щиро дякуємо Сергію Аркадійовичу за організацію і фінансування такої яскравої поїздки! Також дякуємо адміністрації та екскурсоводам Музею коштовного і декоративного каміння за змістовне дозвілля та керівництву Хорошівської громади за теплий прийом.

Особлива подяка депутату обласної ради, підприємцю Ігорю ХОДАКУ за благодійно наданий автобус з водіями для перевезення дітей.

Щиро сподіваємось, що це перша, але далеко не остання поїздка жителів Вільшанської громади в Музей коштовного і декоративного каміння, і після жаданої Перемоги ми зможемо побачити повну колекцію експонатів Музею.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь