Вільшанська сільська рада
Вільшанська сільська рада Житомирського району Житомирської області

ЙОДОДЕФІЦИТ: ЩО ВАРТО ЗНАТИ І ЯК УБЕРЕГТИСЯ

Дата: 18.01.2024 10:52
Кількість переглядів: 122

Фото без описуЙод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.

Йод необхідний людині протягом усього життя. Нестача йоду в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення інтелектуальної активності, розвитку та обміну речовин.

Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду 1.

Чим небезпечний дефіцит йоду?

Наслідки нестачі йоду в організмі:

  • відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;

  • збільшення щитовидної залози (зоб);

  • затримка росту у дітей;

  • затримка інтелектуального розвитку у дітей;

  • зниження розумової активності у дорослих;

  • порушення обмінних процесів;

  • загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);

  • рак щитовидної залози;

  • погіршення пам’яті, слуху;

  • підвищення холестерину;

  • сухість шкіри, втрата її еластичності;

  • порушення роботи кишківника;

  • відчуття холоду; набряки

  • різке зниження чи підвищення маси тіла;

  • випадіння волосся тощо.

Через недостатній вміст йоду в ґрунтах регіонів України, віддалених від моря, гористих місцевостях, у низці прибережних регіонів тощо, мільйони українців щодня відчувають наслідки йододефіциту.

Скільки потрібно йоду, щоби бути здоровим?

Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама, 10–6 г).

Для жінок така норма становить 150–300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг.

Для дітей:

  • 0–6 років — 90 мкг;

  • 6–12 років — 120 мкг.

Більшість мешканців України щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу! 

За все життя людина споживає близько 3–5 г йоду — приблизно одну чайну ложку.

Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95–98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2–5% — через кишківник.

Профілактика йододефіциту

Є кілька стратегій боротьби з йододефіцитом, найпоширенішою з яких є йодування солі.

Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:

  • морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);

  • білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);

  • морську капусту (ламінарію);

  • овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);

  • фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);

  • яйця;

  • молоко;

  • яловичину;

  • волоські горіхи.

Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Отож для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.

 Бажаємо Вам міцного здоров’я!

                          Чуднівське відділення

ДУ «Житомирський обласний центр контролю та

профілактики хвороб  МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь