Вільшанська сільська рада
Вільшанська сільська рада Житомирського району Житомирської області

Що потрібно знати про грип та ГРВІ в розпал епідсезону

Дата: 09.02.2024 15:57
Кількість переглядів: 46

Фото без описуЩороку в осінньо-зимовий період реєструється зростання захворюваності респіраторно-вірусними інфекціями та грипом.  Поточний сезон не став виключенням. За останні тижні захворюваність у громаді зросла, реєструються випадки тяжкого перебігу хвороби, які потребують стаціонарного лікування. А в цілому на Житомирщині вже перевищено епідеміологічний поріг на 101%,  епідпроцес набув ознак дуже високого рівня інтенсивності.

Що необхідно знати про недугу?

Вірус грипу передається не лише повітряно-крапельним шляхом, а й повітряно-пиловим. Вірусні частинки переносяться повітрям від хворої людини до здорової під час кашлю, чхання, та й просто розмови. Осідають на різних поверхнях, звідки з частинками пилу можуть потрапляти у верхні дихальні шляхи навколишніх. Хвора навіть на легку форму грипу людина становить небезпеку для оточення протягом усього періоду прояву симптомів - в середньому приблизно сім днів.

Усяке захворювання краще попередити, ніж потім його лікувати. Існують неспецифічні та специфічні заходи профілактики грипу та ГРВІ.

 До неспецифічних заходів профілактики належать:

  • частіше митття рук (грип передається і через брудні руки), уникання великого скупчення людей, регулярне провітрювання приміщення;
  • здоровий спосіб життя - висипатися, гуляти, віддавати перевагу здоровій і збалансованій їжі, багатій на вітаміни. Це чудові засоби для профілактики грипу, вони також допоможуть організму боротися з будь-якими інфекціями;
  • уникання  контакту з хворими і намагайтеся не підходити до хворого ближче як на метр. При контакті з хворим на грип слід вдягати маску. Маска - вельми дієвий спосіб захисту, якщо її носить людина, яка доглядає за хворим на грип, або сам хворий;
  • захворівши - закривайте ніс і рот під час кашлю та чхання, використовуючи одноразові носовички.

Специфічна профілактика грипу передбачає проведення вакцинації. Вакцинація забезпечує захист і є сьогодні найдієвішим засобом для профілактики грипу, адже вакцина захищає від усіх актуальних штамів вірусу. Усі вакцини, що використовуються на території  України, інактивовані, тобто не живі. Вони не містять живого збудника захворювання і не здатні «заразити» пацієнта. Вакцинація – це легкий і безпечний спосіб запобігти грипу.

Вакцина від грипу зменшує ризик захворювання та госпіталізації; допомагає перенести недугу значно легше, якщо після вакцинації людина все ж таки захворіла; знижує ризик  тяжких ускладнень - особливо, якщо людина має певні хронічні захворювання; убезпечує від зараження інших членів родини; зберігає життя.

Для щеплення проти грипу достатньо купити вакцину в аптеці та принести до пункту щеплення. Процедура вакцинації безкоштовна.

Організму потрібно близько двох тижнів, щоб сформувалася достатня кількість захисних антитіл.

Щеплення доцільно робити протягом усього епідеміологічного сезону.

Тож, піклуйтеся про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких! Дотримуйтеся елементарних правил і будьте здорові!

Чуднівське відділення

ДУ «Житомирський обласний центр контролю та

профілактики хвороб МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь