Вільшанська сільська рада
Вільшанська сільська рада Житомирського району Житомирської області

1 БЕРЕЗНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ІМУНІТЕТУ

Дата: 28.02.2024 16:30
Кількість переглядів: 40

 

Фото без описуВсесвітній день імунітету – всього лише один день у переліку медичних дат, але його значення величезне. Адже здоровий імунітет дозволяє людині уникнути більшості захворювань, прожити здорове і повноцінне життя.

У цей день важливим є інформування про значення, особливості функціонування імунної системи і способи її зміцнення (перш за все – зміни стилю життя). Якщо говорити в цілому, то всі чинники, пов'язані зі здоровим способом життя, а це: здоровий сон, дозовані фізичні навантаження, повноцінне збалансоване харчування, активна імунізація позитивно позначаються на стані захисних сил організму та створюють основу нашого здоров'я.

Імунна система відповідає за 2 важливі процеси: заміну трансформованих або пошкоджених клітин різних органів тіла і захист від проникнення різного роду чужорідних агентів.  

Необхідно виділити проблеми, пов'язані із способом життя людини: шкідливі звички, стрес, переїдання, гіподинамія, які неминуче призводять до порушення здоров'я, підвищуючи ризик розвитку патології.

 Зберігати здоров’я та зміцнювати імунітет необхідно протягом всього року, а особливо в міжсезоння напередодні весни. Відновлювати та підтримувати організм можна за допомогою додаткових заходів по зміцненню імунітету:

1. Раціональне харчування. Для зміцнення захисних сил організму необхідні вітаміни та мікроелементи. Їх недолік можна заповнити за допомогою мультивітамінних комплексів, але в цілому краще отримувати вітаміни та мікроелементи природним шляхом.

Вітамін А можна почерпнути з моркви, винограду, зелені, всіх червоних і помаранчевих фруктів та овочів. Вітамін С є в цитрусових, шипшині, журавлині, брусниці, капусті, особливо квашеній. Вітамін Е – в соняшниковій, оливковій та кукурудзяній олії. Вітаміни групи В знаходяться в бобових, крупах, яйцях, зелені та горіхах. З мікроелементів позитивно діють на імунітет цинк та селен, які містяться в рибі, м’ясі, печінці, горіхах, квасолі, горошку, морепродуктах та часнику. Мінеральні речовини – залізо, мідь, магній та цинк –можна почерпнути з печінки, нирок, серця, горіхів, бобових та шоколаду.

Імунітет залежить від роботи кишківника: 80% клітин імунної системи знаходиться саме в ньому. Біфідо- та лактобактерії, які містяться в кисломолочних продуктах, мають високу антагоністичну активність проти широкого спектра патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів травного тракту та пригнічують розвиток хвороботворних мікробів.

Харчування має бути максимально раціональним в кількісному та якісному відношенні. Овочі та фрукти повинні складатиме менше, ніж 50% раціону. У меню мають бути присутніми білки тваринного та рослинного походження, які містяться в м’ясі, рибі, яйцях, молоці, бобових та крупах. Сприятливо впливають на діяльність імунної системи яловича печінка та морепродукти. А ось велика кількість солодощів в харчовому раціоні пригнічує імунну систему, знижуючи активність антитіл, які борються з інфекціями.

2. Загартовування. Тренування терморегуляторних процесів організму найсприятливішим чином позначається на стані імунної системи. Воно стимулює вироблення антитіл, здатних протистояти бактеріям та вірусам. Розрізняють два види загартовування: загальне та місцеве. При загальному – термічний подразник (тобто холод) діє на всю поверхню тіла. Наприклад, такий ефект дають повітряні ванни, купання в річці, озері, морі, обливання водою. Місцеве загартовування дозволяє впливати на певні, найбільш вразливі до дії холоду, ділянки тіла: порожнину носоглотки, шию, стопи ніг. Приступати до загартовуючих водних процедур можна в будь-який час року, але найбільш сприятливі для цього літні місяці. Зміцненню здоров’я сприяють, наприклад, такі прості і доступні водні процедури як щоденні обтирання, холодний душ, обмивання стоп, контрастні ванни для ніг. При цьому важливо знати, що організм людини звикає до холоду повільно і поспішність в цій справі може тільки нашкодити.

3. Рухова активність та спорт. Важко переоцінити значення фізичної культури, яка також сприятливо позначається на нашому імунітеті. Справа в тому, що люди за своєю природою запрограмовані на велику кількість рухів, а працюючи в офісі чи проводячи весь вільний час перед телевізором або комп’ютером, ми довгий час залишаємося в статичному положенні, що призводить до появи надлишкової ваги та проблем з імунітетом. Кращий засіб боротьби з гіподинамією – фізичні вправи. Тим, хто раніше не займався, можна почати з регулярних піших прогулянок протягом 25-30 хвилин. А потім, попередньо проконсультувавшись з лікарем, спробувати більш інтенсивні вправи. Наприклад, їзда на велосипеді, плавання тощо.

4. Емоційний спокій. Стрес – один з головних ворогів імунітету. Найнебезпечніший – це неконтрольований вид стресу, коли людина нездатна впоратися зі своїми емоціями. Рецепт порятунку від психічних потрясінь тільки один: формувати спокійне ставлення до всього і частіше нагадувати собі, що, якщо ви не можете змінити ситуацію – треба прийняти її як даність. Якщо ж ви змушені іноді переживати стрес, то компенсуйте його сміхом, який впливає на організм не гірше ніж помірні фізичні навантаження: знижує кров’яний тиск, рівень холестерину, зміцнює імунну систему, покращує апетит та зменшує ризик виникнення захворювань серцево-судинної системи і діабету.

5. Хороший сон. Нестача сну впливає на організм так само, як і стрес та може підірвати імунну систему. Нерідко пацієнти схильні списувати часті застуди на вплив оточуючих чинників та стреси. При цьому з безсонням або погіршенням якості сну свій стан здоров’я вони ніяк не пов’язують, хоча саме порушення повноцінного відпочинку для організму є одним з ключових факторів зниження місцевого або системного імунітету. Постійне недосипання призводить до пригнічення противірусного захисту. Повноцінний відпочинок потрібен як дітям, так і дорослим, хоча з віком потреби в сні зменшуються.

Чуднівське відділення

ДУ «Житомирський обласний центр     

контролю та профілактики хвороб  МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь