Вільшанська сільська рада
Вільшанська сільська рада Житомирського району Житомирської області

Сальмонельоз та його профілактика!

Дата: 28.02.2024 16:35
Кількість переглядів: 36

Фото без описуСальмонельоз  це гостре інфекційне захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella, характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму; іноді захворювання має перебіг з тифоподібними симптомами, рідше у вигляді генералізованих септичних форм.

Відомо близько 2000 типів сальмонел, їм властива надзвичайна стійкість до факторів навколишнього середовища. Так у кисломолочних продуктах за температури +4°С сальмонели зберігаються протягом 48 годин, у молоці за кімнатної температури – до 4-10 діб, у холодильнику у сирах – від 7 до 13 місяців. У яйцях птахів сальмонели можуть зберігати життєздатність до 3-9 місяців, у ковбасних виробах – від 6 до 130 днів. Соління та копчення м’ясних продуктів не гарантує від зараження, оскільки у копченому м’ясі із 12-19% вмістом солі збудник зберігається до 75 днів.

Механізм передавання інфекції - фекально-оральний. Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами.

    

У 96-98 % випадків інфікування пов'язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі. Великий відсоток випадків зараження людини відбувається через продукти харчування – яйця, м’ясо птахів, тварин, риби, молока, а також готові продукти, що не підлягають термічній обробці – салати, фрукти, кондитерська продукція.

 

Першоджерелом інфекції вважаються сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, свині, коні, вівці, кури, качки, гуси, а також дикі водоплавні птахи. Ці тварини роками здатні виділяти збудника з сечею, фекаліями, молоком, слиною і бути джерелом зараження для людини, що доглядає за ними, при транспортуванні, обробці та зберіганні туш.

 

Джерелом інфекції також може бути людина, яка хвора на сальмонельоз, або бактеріоносій, у якого ознак захворювання немає. Особливу небезпеку здорові бактеріоносіїнесуть, якщо працюють на харчових підприємствах, у дитячих та лікувальних закладах, пологових будинках, оскільки можуть спричинити епідемічні спалахи сальмонельозу. Носійство сальмонели може тривати від кількох днів до кількох років.

Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя.

Найбільшу небезпеку являють такі продукти і страви, які після приготування не піддаються термічній обробці, і, особливо, якщо вони тривало зберігаються при кімнатній температурі. Слід пам’ятати, що навіть при інтенсивному розмноженні сальмонел у харчових продуктах, вони не змінюють ні смаку, ні запаху, ні їхнього зовнішнього вигляду.

Основні симптоми сальмонельозу: підвищення температури, головний біль, слабкість, нездужання, біль в животі, нудота, блювання, діарея, можуть спостерігатися судоми гомілкових м’язів, що часто призводить до розвитку інфекційно – токсичного шоку.

З метою профілактики сальмонельозу та інших гострих кишкових інфекцій рекомендується дотримуватись основних правил:

  • мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету;

  • ретельно мити всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується під час приготування їжі;

  • не допускати у приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух;

  • використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв;

  • не купувати на стихійних ринках молочну, м’ясну продукцію та яйця, а також звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торгівельній мережі;

  • купуючи будь-які харчові продукти завжди перевіряти термін придатності та дотримуватись термінів споживання;

  • придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити;   яйця перед приготуванням обов’язково мити;

  • не споживати продукти сумнівної якості;

  • ретельно мити овочі та фрукти проточною водою;

  • дотримуватись технології приготування страв, особливо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів та яєць;

  • продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігати в холодильнику при температурі не вище +4°С, дотримуватись встановлених гарантованих термінів зберігання;

  • використовувати для пиття та приготування їжі воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану

 Пам’ятайте – профілактика – запорука здоров’я. Будьмо здорові!

 

Житомирське районне управління

ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь