Вільшанська сільська рада
Вільшанська сільська рада Житомирського району Житомирської області

Як поводитись з побутовими відходами

Дата: 23.04.2024 15:58
Кількість переглядів: 105

 

Фото без описуУкраїна входить в число країн з найбільш високими абсолютними обсягами утворення та накопичення відходів - 700-720 млн тонн щорічно. Сміттєзвалища займають в Україні більше 200 тисяч га, і всі вони вщент заповнені - загальна маса накопичених відходів перевищує 36 млрд тонн. За різними оцінками, в Україні 4-7% території завалено сміттям. І, на жаль, з кожним роком цифри лише зростають.  

Підраховано, що середньостатистичний українець щодня  викидає 2-3 кг відходів. Усі вони скидаються на сміттєзвалищ, де лежать десятками років. Така кількість відходів є нищівною для навколишнього середовища, адже, для того, щоб розкладався папір, необхідно від двох до десяти років, консервна бляшанка - понад 90 років, фільтр від сигарети - 100 років,  пластмаса - 500 років, а скло - понад 1000 років. Пластик, наприклад, може зберігати форму понад 200 років Зате після його переробки можна отримати цінну речовину - флекс. Це вторсировина для виготовлення хімічного волокна, з якого робляться ті ж самі пластикові пляшки (так можна вийти на майже безвідходне виробництво).

У той час, коли у європейських країнах, в середньому, переробці підлягають 50 - 60% побутових відходів, у нас ці показники не перевищують 4,5%. Справа в тому, що у розвинутих країнах світу давно працює система роздільного збирання та переробки відходів, коли сортують не лише скляну і пластикову тару, а й папір, відходи від їжі, поліетилен тощоТаким чином вони отримують цінну сировину, яка придатна до використання у різних сферах промисловості. Відходи, які неможливо переробити, спалюють, і, таким чином, з побутового сміття отримують електро- та теплоенергію.

Оскільки асоціація Україна - ЄС запрацювала у повному обсязі, тож виявилося, що необхідно виконувати всі закони, які відповідають європейським нормам. Тобто тепер українці мають переналаштуватися на європейський лад - спробувати виконувати закони так, як це роблять мешканці Європи, в тому числі щодо поводження з відходами.

Саме тому з 1 січня 2018 року Україна зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів , а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне.

Про це йдеться у статті 32 Закону України "Про відходи", до якої був доданий відповідний пункт ще у 2012 році.

Цей пункт відповідає двом Директивам ЄС , які врегульовують поводження зі сміттям у країнах Європи, надають чітку послідовність дій, які необхідно виконувати із відходами, класифікують сміття, ставлять стратегічну мету скоротити кількість відходів, які вивозять на полігони.

Відповідно до європейських норм, придатні для повторного використання відходи повинні відправлятися на відповідні підприємства, безпечні - відвозитися на полігони ТПВ, а з небезпечними проводитимуться необхідні для знешкодження операції. При цьому на звичайні сміттєзвалища не мають потрапляти відходи, які розкладаються біологічним шляхом.

Звичайно ж, у Законі України «Про відходи» прописані й обов’язки та права держави і громадян щодо поводження з відходами. Зокрема, держава зобов’язується забезпечувати повне збирання і своєчасне знешкодження та видалення  відходів, а також дотримання правил екологічної безпеки при поводженні з ними та «створення умов для реалізації роздільного збирання побутових відходів шляхом запровадження соціально-економічних механізмів, спрямованих на заохочення утворювачів цих відходів до їх  роздільного  збирання».  Цей пункт означає, що саме держава мала б подбати, щоб у кожному дворі стояли контейнери для сортування сміття.

Відповідно обов’язком кожного громадянина є сортування та розподіл відходів на етапі їх утворення. Як саме мають сортуватися відходи? Окремо мали б сортувати пластик, картон, метал, скло, органічні та мішані відходи. Важливо зазначити, що у нас до складу побутових входять і небезпечні відходи: ртутні термометри, протерміновані медикаменти, тара з-під лаків, фарб, розчинників. Тому органи місцевого самоврядування мають організувати ще й пункти роздільного збору відходів. Ці пункти можуть бути й мобільними - машини, які збирають відходи і періодично їздять від будинку до будинку.  

Ми вже готові виконувати Закон?

Житомирське  районне управління ГУ Держпрожспоживслужби  в Житомирській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь